distributie-oltenia
✅Siguranță consumatorului și evitarea producerii incendiilor, accidentelor umane și a pagubelor materiale reprezinta o prioritate pentru operatorul Distribuție Oltenia care urmărește îndeaproape legislația din România referitoare la acest subiect, prin întreținerea culoarelor de siguranță LEA(linii electrice aeriene).
✅Menționăm ca arborii/copacii (în general vegetatia forestiera și nonforestiera) din culoarul de trecere Lea în condiții meteorologice nefavorabile este cauza majorității penelor de curent. Sub acțiunea vântului si/sau a greutății zăpezii, chiciurei, ploii înghețate coroana arborilor este puternic deviata și întra în zona de amorsare a arcului electric, arborii/copacii sunt dezradacinati/aplecati/răsturnați peste conductoarele LEA, producând cel puțin scurt circuite violente, crengile/vârfurile de brazi sunt rupte și aruncate peste conductoare provocând de asemenea scurtcircuit care scot din funcțiune LEA, producând pene de curent. În numeroase situații vegetatia din culoarul de trecere a Lea pe lingă scurtcircuite și pene de curent provoacă distrugeri ale rețelelor electrice, ruperi de conductoare, deteriorarea consolelor și a izolației precum și ruperea stâlpilor. De cele mai multe ori ruperea unui prim stâlp din cauza greutatii lui, în cădere, poate provoca ruperea și a altor stâlpi mărind riscurile și durata redării în exploatare a LEA și implicit durata întreruperii distribuției energiei electrice. În cazul pomilor fructiferi plantati/crescuți în culoarul de trecere LEA exista riscul evident de producere a accidentelor prin electrocutare a persoanelor care se urca în pomi pentru recoltarea fructelor, intrând în zona de amorsare a arcului electric direct sau prin aplecarea crengilor.
✅ Având în vedere motivele enunțate anterior, va rugam sa ne sprijiniți prin implicarea dumneavoastra în acțiunile preventive pentru întreținerea culoarelor de siguranță LEA, aplicând prevederile legislației primare,egea energiei 123/2012 cu actualizările ulterioare precum și a reglementarilor ANRE - Ordinul 239/2019 cu actualizările ulterioare cu privire la condițiile de coexistenta dintre rețelele electrice și vegetație din culoarul de siguranță LEA.